E-book vagy könyv?

E-book vagy könyv? – teszi fel a kérdést Az olvasás 7 hete elnevezésű esemény e hétre kitűzött egyik témája. Pár hónappal ezelőtt még egyértelműen azt a választ adtam volna, hogy naná, hogy könyv!, és bár most is a papír alapú olvasnivalót helyezem előtérbe, de már nem annyira erősen, mint azt tettem az év elején.

Munkámból kifolyólag a mindennapjaimhoz hozzátartozik a számítógépen való foglalatoskodás, ami valójában gyakran csak annyit jelent, hogy a gép előtt ücsörgök, nagyokat sóhajtozva lesem az órát, hogy mikor mehetek végre haza, és mikor csinálhatok valami kedvemre valót. Ez persze nem egyenlő azzal, hogy nem végzem rendesen a munkámat, csak éppen rengeteg idő jut más kellemesebb időtöltésekre is, mint a hivatalos levelek gépelésére vagy táblázatok készítésére. Ezekben a szabad órákban tulajdonképpen bármivel leköthetném magam, amit az internet kínál, akár olvashatnék is, ám valamiért a gépen való olvasás soha nem tartozott a kedvenc elfoglaltságaim közé. Hiába van rá időm, és hiába adott az eszköz, ami mellől nem szabadulhatok el, nem tud rávenni az unalom, hogy a munkahelyemen e-bookkal kössem le magam. Vagy ha mégis legyűrt a semmittevés, akkor e-könyv olvasás közben hamar elfáradt a szemem, kényelmetlenné vált a székem, és mindenféle kifogást kerestem, csakhogy nyugodt szívvel kijelenthessem: nekem az e-book olvasás nem jön be.

December környékén azonban elkezdtem gondolkodni, hogy annyi mindent lehetne e-bookban megszerezni, és ez bizony nem kevés megtakarítás lehetne a pénztárcámnak, így beköltözött a fejembe az a gondolat, hogy kell nekem egy Kindle. Utána számolgattam, hogyha csak 10 e-könyvet olvasok el rajta, már akkor szépen behozta az árát, így némi rágódás után megrendeltem, és nagy örömmel, lelkesen kezdtem el rajta olvasni. Igen ám, de valamiért nem úgy ment, mint vártam: folyton azt lestem, hogy hány százalékon tartok (pedig a történet jó volt), és ettől az egész első Kindle olvasós élményem teljesen negatívra sikeredett. Persze nem adtam fel, de valahogy számomra a Kindle-n való olvasás nem ad akkora élményt, mintha papír alapú könyvet tartanék a kezemben. Így bár nem bánom, hogy megvettem, mégsem használom ki igazán, hiszen mindig van a polcon olyan új könyv, ami legyőz bármiféle e-bookot, mert amit nagyon el szeretnék olvasni, azt még azelőtt bezsákmányolom, hogy egyáltalán elgondolkodnék rajta vajon elég lesz-e az e-book változata is. Ezért van az, hogy öcsém legszívesebben az egész könyv gyűjteményemet fogná, és ingyen odaadná bárkinek, csak ne foglaljanak el minden helyet a szobában.

Remélem érezhető, hogy a kezdeti nagy tiltakozásomat csak legyőztem azzal, hogy e-book olvasót vettem a kezembe, és ezzel tulajdonképpen behódoltam az e-könyveknek. Az már persze más kérdés, hogy ettől még a kényszeres könyvvásárlásom nem múlt el, és ez még mindig nagyon erősen előnyben van az e-bookokkal szemben, de azért már van ám olyan olvasmány listám is, amit mindenképpen Kindle-re tartogatok.

Légy te az első hozzászóló!

Hozzászólás írásához lehetőséged van egy külső szolgáltatás felhasználójaként belépni, amennyiben rendelkezel ilyennel. Ha nincs fiókod egyik szolgáltatásnál sem, akkor töltsd ki a lentebbi mezőket.


A * -al megjelölt mezők kitöltése kötekező!