Ha könyvszereplő lennék…

A “Melyik általad olvasott könyvben vállalnál szerepet,
ki lennél, és miért?
c. körkérdésre
Angelika, Nancy és Andiamo hívott meg minket, köszönjük. :)

Akiknek mi tovább adnánk a játékot: lena91, Connie és .dóri.

Amikor Móni szólt, hogy Angelika, Nancy és Andiamo nekünk szegezett egy körkérdést konkrétan, hogy ki az az irodalmi alak, akinek szívesen a bőrébe bújnék, hát nem kellett egy másodpercnél tovább gondolkoznom a dolgon. Ami azért így utólag belegondolva elég fura, tekintve, hogy van pár hatalmas olvasási élményem, emlékem.

Talán a matematika iránti szenvedélyem az oka: egyszerűen imádom az egyszerű, és pont ezért zseniális megoldásokat. Szívom magamba az olyan történeteket, anekdotákat, amik egy probléma legjobb megoldásáról szólnak, és azokról az emberekről, akik azt összehozták. Órákig képes lennék beszélni Eulerről, a Fermat-Wiles történetről, a π hányadtatásairól, érdekességeiről, és még hosszan-hosszan sorolhatnám. De ez matek. Ha az irodalmat nézzük, egy zseniális problémamegoldás jut kapásból az eszembe, amit előttem is kiemelkedőnek tartottak, mert kapott egy Nobel-díjat.

E díj –fentiek alapján szerintem mindenképp megérdemelt – tulajdonosa Selma Lagerlöf. Igen, ráadásul egy nő (az első az irodalmi Nobel-díjasok körében). A történet egyik verziója pedig a következő: az akkori finn uralkodó (Ebbe nem megyek bele, mert elég zavaros: belenyúltak az oroszok, és volt ott hercegség, királyság, mi egy más, tehát maradjon ez ilyen noname uralkodó.) felkérte Lagerlöföt egy Finnországot bemutató útikalauz megírására. Hát, ha ebbe most belegondolunk… Baromi unalmas egy meló. Ha erre megyünk ez a város, az a kastély, ilyen vagy olyan stílusba… Borzalom. Na de jött Selma fantasztikus problémamegoldása: tegyük bele az egészet egy ifjúsági regény köntösébe; és igen kérem, megszületett Nils Horgersson. Zseniális! (A kerekséghez hozzátartozik, hogy sokan azt mondják, ez csak mese, mert valójában nem uralkodói kérésre készült, hanem ő saját maga akart írni egy izgalmas földrajzkönyvet, de ez a lényegen vajmi keveset változtat.)

Szóval, ha választanom kellene, akkor én Nils bőrébe bújnék. Egyrészt a fentiekben tárgyalt hihetetlen kivitelezésért, másrészt: irigylem őt az érzés miatt több oldalról is. Elmondhatja magáról, hogy bejárta a saját országát, láthatta minden szépségét, kincsét. Szívesen megtenném ezt én is Magyarországgal. Ha elkezdjük nézegetni csak a wikiben a magyarországi látnivalókat, fél perc alatt rájöhetünk, hogy nagyon keveset láttunk. Ha pedig Nils helyében lennék, akkor mindezt először felülről látni… több, mint egy álom…

Kethy hosszas fejtegetése után én csak annyit jegyeznék meg, hogy én Thursday Next (Jasper Fford sorozatának hősnője) bőrébe bújnék szívesen. Azt hiszem kalandos életem lenne, érdekes munkám és nem mellesleg így jó pár könyvbe belemászhatnék, hogy meglessem az ottani világot és beszélgessek a szereplőkkel. Hát kell ennél jobb egy magamfajta könyvmolynak? ;)

 1. Niki hozzászólása
  Válasz 2010. 11. 19. 17:45

  A N. H. gyerekkorom egyik kedvenc mesesorozata volt. Shock)
  Viszont ez a T. N. kimaradt nekem, nem is hallottam még róla. *pirul*

 2. avatar

  Mónika hozzászólása
  Válasz 2010. 11. 19. 19:04

  Na majd akkor ezzel cserélünk legközelebb, Niki. Wink

 3. Niki hozzászólása
  Válasz 2010. 11. 20. 19:44

  Jó. Grin

Szólj hozzá te is!

Hozzászólás írásához lehetőséged van egy külső szolgáltatás felhasználójaként belépni, amennyiben rendelkezel ilyennel. Ha nincs fiókod egyik szolgáltatásnál sem, akkor töltsd ki a lentebbi mezőket.


A * -al megjelölt mezők kitöltése kötekező!