Ponyva vagy zsenialitás?

Azt hiszem egy könyvről alkotott vélemények akkor lehetnek csak megkapóak mások számára, ha még a könyv hatása alatt állva mondjuk ki őket. Persze vannak könyvek, amik annyira belénk égnek, a részünkké válnak, hogy még álmunkban is tudnánk róla beszélni.
Vagy van ennek az ellentje, amit elolvastunk, de minden oldala, minden szava, betűje kínszenvedés volt. Ezek is emlékezetesek annyira, hogy tudjunk róluk beszélni, bár nyilván nem lesznek megkapóak más számára. Vagy ki tudja? Sok könyvet olvastam már el azért, mert másnak nem tetszett.
Egy biztos: a két kategória közé eső könyvek azok, amikről jobb, ha nem beszélünk, mert közönyünk lehet mások számára a legkiábrándítóbb.
Ennek ellenére én most pont egy ilyen könyvcsomagot veszek górcső alá.
Elolvasott könyveim remélem egyre kisebb százalékát teszik ki a Danielle Steel könyvek. Fölösleges lenne egyet kiragadni e sok remekmű közül, hiszen a recept adott, és mindegyiknél ugyanaz: vegyünk egy gazdag jóképű férfit, egy gyönyörű szép nőt, kergessük őket bele egy problémába, és szép lassan, hagyjuk, hogy megoldják, de az ehhez vezető út legyen minél rögösebb. A képlet bevállt már oly sokaknál Steel előtt, miért pont nála ne vált volna be? Itt körülbelül abba is hagyhatnánk az elemzést, legalábbis akik leszólják a könyveit, azok itt hagyják abba. Sokáig ebbe a táborba tartoztam, de pár hasonló szerző hasonló könyvét is elolvasva rájöttem, hogy Steel más – Steel zseniális.
Most leleki füleimmel hallom sok-sok ismerősöm felhördülését, pedig ha belegondolnának belátnák: Steel egy valamiben újította meg a fenti receptet: Valóssá tette a problémákat! Nem mondvacsinált viszályok, nem apró-cseprő dolgokról ír, hanem tényleg valós problémákról. Nőkről, akiket megerőszakoltak, akiket elért a rák, akik elvesztették a gyermeküket, stb. Nos ez még nem jelentene semmit, ha nem gondolnánk még tovább: előfordulhat, hogy egy ilyen könyvet pont egy olyan nő olvas, aki átment fenti problémák valamelyikén. Előfordulhat, hogy pont a könyv romantikus és pozitív végkicsengése mondatja ki egy nővel, hogy “nekem is sikerülni fog”. És véleményem szerint ha Steel csak egy könyvével is elérte akárcsak egy embernél, hogy könnybben feldolgozzon egy említett problémát, akkor már megérte megírnia; és ezzel kiérdemelte, hogy ne pocskondiázzuk írói tevékenységét, sőt…

  1. avatar

    Mónika hozzászólása
    Válasz 2008. 11. 11. 14:35

    Soha nem gondoltam még úgy a Steel könyvekre, hogy nem az a szokványos szerelmes történet, de ehhez talán az is hozzátartozik, hogy nagyon régen volt a kezemben DS könyv. Viszont a cikk hatására belegondolva, való igaz, hogy az írónő egy-egy könyvét befejezve soha nem az volt az érzésem, hogy igen, elolvastam egy mesét, egy szokásos szerelmes történetet. Tényleg egy valósnak tűnő történetet kaptam, ami akár bárkivel előfordulhat, ezáltal bárkire pozitív hatással lehet, ha a könyv olvasásakor mélyponton is van.

Szólj hozzá te is!

Hozzászólás írásához lehetőséged van egy külső szolgáltatás felhasználójaként belépni, amennyiben rendelkezel ilyennel. Ha nincs fiókod egyik szolgáltatásnál sem, akkor töltsd ki a lentebbi mezőket.


A * -al megjelölt mezők kitöltése kötekező!