Jennifer Donnelly: Téli rózsa

A tearózsa című trilógia második kötetében az olvasó ismét találkozik a szívének oly kedves Finnegan családdal. A Téli rózsa története a Temze partján kezdődik, ahol most Fiona bátyja, a család fekete báránya, Charlie az úr. A fiú Sid Malone néven szerzett magának kétes hírnevet az alvilágban, ahol kábítószer-kereskedelemmel, bordélyházak üzemeltetésével, védelmi pénzek szedésével, zsarolással és egyéb piszkos ügyletekkel erősíti birodalmát. Sötét, kegyetlen és kíméletlen világ ez…
Feltűnik egy új szereplő is, India Selwyn Jones, aki – dacolva a viktoriánus elvárásokkal – miután elvégzi az orvosi egyetemet, a divatos Harley Street-i rendelő helyett egyenesen a kelet-londoni Whitechapelben, a nyomorgó munkások között kezdi pályafutását. Minden álma, hogy létrehozzon egy klinikát a szegény nők és gyermekek számára, hogy tőle telhetően enyhítsen azok szenvedésein. Nincs könnyű dolga, hiszen 1900-at írunk, amikor a férfiak világában nehezen boldogul az a nő, aki orvosként próbál elhelyezkedni. India azonban erős, határozott teremtés, s végül eléri mindazt, amit akar. A magánélete sem mentes a fordulatoktól. Eljegyzi egy gyerekkori barátja, Freddie Lytton, aki parlamenti képviselőként szerzett magának hírnevet. Ám nem sokkal az esküvő előtt fény derül a férfi sötét titkaira, és India megálmodott világa egyik pillanatról a másikra összeomlik. A lány időközben beleszeret a vőlegénye legádázabb ellenségébe, a bűnöző Sid Malone-ba, akit ki akar rángatni a bűn sötétjéből, hogy máshol kezdjenek új életet.
A rendkívül fordulatos kötetnek köszönhetően bepillanthatunk a huszadik század eleji Anglia életébe. Aki olvasta A tearózsát, ezúttal sem fog csalódni Jennifer Donnelly új regényében.